MLADINSKI ZBOR

Mladinski zbor v naši župniji združuje srednješolce in študente. Prepevamo štiriglasne mladinske pesmi.Največkrat prepevamo pri maši v nedeljo ob 10 uri, pa tudi ob drugih priložnostih, na festivalih, revijah itd. Posebno mesto imajo med nami vsakoletne duhovne vaje, saj so priložnost za intenzivno druženje in prepevanje pa tudi duhovno poglobitev. V svoje vrste vabimo nove člane, da bi okrepili naše petje

Zgodovina zbora

Dolga leta je zevala praznina med otroškim in župnijskim zborom. Večkrat so se že vrstili poskusi oživitve mladinskega zbora, ki bi dal možnost glasbenega udejstvovanja tudi srednješolcem. Mladinski zbor v zdajšnji obliki uspešno in neprekinjeno deluje šele od leta 1988, ko je mlade viške pevce zbrala Adriana Batič Prošek. Od nje je zbor za nekaj časa prevzela Marija Kunstelj Burnik, zdaj pa ga že vrsto let vodita Roman Pušnjak in Marjan Bunič.

Zbor ima pomembno nalogo vzgajati pevce, ki bodo lahko prepevali v župnijskem zboru in ustvarjali prijetno okolje za druženje mladine. Zbor redno enkrat mesečno o bogati družinsko nedeljsko bogoslužje, že tradicionalno poje na dan vseh svetih pri sveti maši zvečer, nato pa še oblikuje molitveno uro v pokopališki cerkvi sv. Simona in Jude Tadeja. Prav tako skoraj vsako leto sodeluje v izvajanju božičnice pri družinski polnočnici, v postnem času pa oblikuje popoldanski križev pot v pokopališki cerkvi in molitveno uro na veliki četrtek po večerni sv. maši.

Vsako leto jeseni gremo z zborom na intenzivne pevskoduhovne vaje, kjer se učimo novih pesmi, se nekoliko duhovno obogatimo, obenem pa se v prijetnem vzdušju še bolj povežemo med seboj. Na začetku šolskega leta pa,če se le da, skupaj preživimo počitniški vikend v Strunjanu,da si naberemo moči za prihajajoče leto. Med letom gremo radi na gostovanje v druge župnije v Ljubljani in tudi drugod po Sloveniji. že večkrat smo sodelovali na vseslovenskem srečanju mladinskih pevskih zborov, ki ga organizirajo salezijanci na Rakovniku. Naše poti pa so segle tudi že čez mejo: bili smo na obisku pri slovenskih izseljencih v Stuttgartu, prihodnje leto pa načrtujemo obisk slovenskih izseljencev v Berlinu.

Pesmi, ki jih izvaja zbor, so bolj podobne popevkam, saj so kot takšne mladim pevcem mnogo bližje kot klasične zborovske skladbe, zato se jih naučijo mnogo hitreje in z večjim veseljem. Zaradi tega pa niso nič manj zahtevne, saj so večinoma štiriglasne. Med avtorji skladb so tudi znani tuji in domači skladatelji,nekaj pesmi pa sta prav za viški mladinski zbor napisala zdajšnja voditelja zbora sama.

Roman Pušnjak