OTROŠKI ZBOR

V otroškem pevskem zboru prepevajo naši najmlajši pevke in pevci - osnovnošolci od 1. do 8. razreda (devetletke). Od leta 1998 jih vodim Roman Pušnjak. Letos imamo v zboru kar 45 pevcev. Pojemo najmanj enkrat na mesec pri nedeljski otroški sveti maši ob 10.00, sodelujemo pa tudi na molitvenih urah, kot npr. pri križevem potu v postnem času, sooblikujemo akademijo ob materinskem dnevu, dvakrat na leto - za božič in za prvo obhajilo - pa pripravimo še bolj slovesno mašo s spremljavo orkestra.

Med šolskim letom gremo vsaj enkrat na skupno kopanje (ponavadi v Čateške toplice), med poletnimi počitnicami pa vsako leto odidemo za en teden v Strunjan, kjer se skupaj kopamo, pojemo, igramo .. Tako nas Strunjan pričakuje tudi letos in sicer od 9. do 15. julija.

Čeprav se morda komu zdi, da nas je veliko - nikoli nas ne bo preveč! Zato: če imaš glas, posluh ali pa vsaj voljo do petja te vabimo, da se nam pridružiš. Vaje imamo vsako sredo ob 17.00 v pevski sobi. In če ne verjameš, da se imamo dobro - vprašaj kakšnega pevca.

Zgodovina zbora

V zboru pojejo osnovnošolski otroci od prvega do osmega razreda. Leta 1945 v kroniki zasledimo omembo, da so otroci meščanske šole peli pri nedeljskem bogoslužju ob pol osmih, otroci ljudske šole pa ob pol devetih.

Po letu 1980, ko je zbor začela voditi Branka Rotar Pance, sta ga nekaj časa vodili še Andreja Burger Martinjak in Janja Dragan, leta 1998 pa ga je prevzel Roman Pušnjak. Že nekaj let je v zboru od 50 do 55 otrok.

Zbor ima vaje vsako sredo, poje enkrat mesečno pri nedeljskem bogoslužju ob deseti uri, v postnem času pa sodeluje pri križevem potu v podružnični cerkvi. Dvakrat letno, na sveti večer pri družinski polnočnici in za prvo sveto obhajilo, se otroškemu zboru pridruži priložnostni orkester, ki ga sestavljajo nekdanji in še aktivni pevci otroškega in mladinskega zbora, nekaj pa je seveda tudi starejših in bolj izkušenih glasbenikov. S priredbami, ki jih je pripravil zborovodja Roman Pušnjak, še bolj obogatijo bogoslužje in poudarijo slovesni trenutek.

Ob koncu vsakega šolskega leta gremo za en teden na počitnice v Strunjan. To je nagrada za minulo sodelovanje in hkrati spodbuda za sodelovanje naprej. V Strunjanu je na sporedu veliko zabave, kopanja, raznih iger, seveda pa ne pozabimo tudi na duhovnost, saj imamo vsak dan sv. mašo, ki jo sooblikujejo mladi pevci.

Roman Pušnjak