Avtor: zuljvic Objavljeno: 5. 11. 2005

BIRMA

Birma je zakrament svetega Duha. Jezus Kristus je spočet od svetega Duha, rojen iz Device Marije. Pri krstu v Jordanu mu je na viden način darovan sveti Duh, ki ga je mazilil za Mesija. Sam o sebi je rekel:Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, da prinesem blagovest (veselo sporočilo) ubogim. Poslal me je, da oznanim jetnikom prostost in slepim vid, da pustim zatirane na prostost, da oznanim leto božjega usmiljenja. (Lk 4,18) Jezus je obljubil svojim učencem svetega Duha kot Duha resnice, ki jih bo uvedel v resnico, Duha moči, s katerim bodo zanj pričevali, kot Duha Tolažnika. Obljubljeni dar sv. Duha so učenci prejeli na prve binkošti in takoj s polaganjem rok ta dar prenesli na vse krščene. Tako se binkoštni dogodek obnavlja skozi vso zgodovino. Sv. Duh utrjuje srca Jezusovih učencev v veri, upanju, ljubezni in pričevanju. Ob polaganju rok se je pojavil prikladen znak potrditve maziljenje s sv. krizmo (svetim oljem). Z njim se označuje maziljenje s svetim Duhom, kar se v Svetem pismu pogosto omenja. Da bi birmanci prejeli sv. Duha, škof, ki je naslednik apostolov, položi roke na vsakega birmanca. Birma nadaljuje tisto posvečenje, ki se je začelo pri krstu. Zato se pri odraslih krščencih takoj podeljuje sv. birma in nato sledi evharistično slavje. To so trije temeljni zakramenti, ki človeka popolnoma uvedejo v Cerkev, v notranjosti pa ga izgrajujejo in usposabljajo za življenje po veri. Zato se imenujejo zakramenti pristopanja v krščanstvo ali zakramenti uvajanja. Kdor hoče pristopiti k zakramentu birme, mora biti najprej krščen, mora biti v božji milosti, primerno poučen in zmožen obnoviti krstne obljube. Birmanci, ki so bili krščeni kot otroci, obnovijo krstne obljube pred birmanskim obredom: odrečejo se satanu in izpovedo krstno vero. Tako osebno in zavestno izpovedujejo tisto, kar so nekoč kot otroci prejeli s pristankom svojih staršev, botrov in krščanskega občestva.

Glavni obred birme je: polaganje rok na glavo birmanca in maziljenje s sveto krizmo na čelu ob besedah: PREJMI POTRDITEV DAR SVETEGA DUHA. Birmanec odgovori: Amen. Tako je birmanec za vedno zaznamovan z božjo ljubeznijo in prejme neizbrisni pečat. Birmance spremljajo botri. Zaželeno je, da bi bili isti, kot so bili pri sv. krstu. Ker so botri pomočniki in voditelji v krščanskem življenju birmanca, morajo biti vzorni v svojem krščanskem življenju:

da bodo dovolj zreli za to službo da so krščeni in pripadajo katoliški Cerkvi, da so prejeli zakrament birme in sv. Evharistije, da jim cerkveni zakoni ne preprečujejo opravljati službo botra.

Po zakramentu sv. birme na poseben način prejmemo darove sv. Duha, ki nas razsvetljuje s svojo svetlobo in svojo močjo, t. j. utrjujejo v veri in ljubezni. Tisto, kar nam sv. Duh na skrivnosten način daruje, bi lahko izrazili takole: Sveti Duh dopolnjuje in izvršuje v nas notranjo podobnost Kristusu, kar nam je bilo že darovano pri sv. Krstu. S sveto birmo se birmanec popolnoma in na oseben način vključuje v Cerkev. S tem birmanec postane sposoben in obvezan sodelovati pri poslanstvu Cerkve in sprejemati v njej službo in odgovornost. Zato pravimo, da smo z birmo postali odrasli, zreli kristjani, polnopravni člani Cerkve. Sveti Duh nas razsvetljuje, da bi mogli bolje razumeti, kar nam je razodel Bog, posebno po svojem Sinu Jezusu Kristusu. Sveti Duh nas izpopolnjuje v ljubezni, da bi v dogodkih in ljudeh, ki jih srečujemo, mogli prepoznati božjo prisotnost in božji klic, da se neprestano vključujemo v izgradnjo novega, božjega sveta. Sveti Duh nas napolnjuje z močjo in svobodo, da bi hrabro kot polnoletni kristjani mogli živeti po veri in zanjo pričevati z življenjem.

 

 

SEDEM SVETIH ZAKRAMENTOV: