Avtor: Župnija Vič Objavljeno: 10. 05. 2017

Romanje za moške v Prekmurje (2017)

V soboto 25. marca se je skupinica možakarjev iz naše župnije odpravila na romanje v domovino našega kaplana p. Boštjana, Prekmurje. Za to pokrajino marsikdo od Slovencev niti ne ve, še več pa je takih, ki tam še niso bili.

Pa je Prekmurje lepo, kot katera koli slovenska pokrajina, ljudje so neverjetno gostoljubni, podjetni, verni in narodno zavedni. Naše romanje je vsebovalo nekaj postaj, kjer smo se lahko spoznali s panonsko nižino na duhovni in materialni ravni življenja.

Ogledali smo si pridelavo paradižnika v podjetju Paradajz, obiskali smo sestre klarise v Turnišču, obhajali sveto mašo v bogojinski župnijski cerkvi, ki jo je zasnoval veliki slovenski arhitekt Plečnik, si privezali duše v vinskem hramu (Dolenjci pravijo zidanica), si pogledali grad v Beltincih, kjer se trudijo z razvojem razstavnih zbirk (lekarna), pojedli prave prekmurske koline, se popeljali z brodom preko Mure in se pozno zvečer vrnili v Ljubljano.

Udeleženci smo se, kljub velikim razlikam v letih (od najstnika do gospoda v desetem desetletju), razumeli brez težav in prvi vtisi so taki, da bomo tovrstni način spoznavanja svojih sožupljanov vsekakor še kdaj ponovili v večjem številu.

avtor: Matej Sojar