Romanje na Javorco - 18.junij 2014

Dne 28. julija 1914 se je začela prva svetovna vojna in z njo za Evropo obdobje hudega trpljenja, lakot, grozovitih vojn in totalitarizmov, ki so prizadeli stotine milijonov ljudi.

Sveta brata Ciril in Metod sta sozavetnika Evrope, zato je molitvena skupina Apostolstva sv. Cirila in Metoda, ki jo vodi p. Zdravko Jakop, za sto let teh dogodkov 18. junija poromala  na njihovo prizorišče, da bi molila za »nikoli več česa takega«.

Romanje smo posvetili molitvi za mir, pogledu na slovensko zgodovino ter spoznavanju kulturnih spomenikov in naravnih lepot. Naš cilj je bila cerkev sv. Duha na Javorci, edina cerkev v slogu secesije na slovenskih tleh, ki so jo v najhujši vojni leta 1916 zgradili in v njej molili avstroogrski vojaki različnih narodnosti in ver. Nekaj tisoč imen tu padlih, je vžgano v njene lesene stene. Je lepo obnovljena in vzdrževana. Od leta 2007  je vpisana v seznam evropske kulturne dediščine, obiskujejo pa jo ljudje z vseh celin. Srečali smo skupino nekaj deset mladih kolesarjev in kolesark, ki so nam zaupali, da so iz Salzburga, dan pred nami pa so bili tu Nemci, Avstrijci, Italijani, Madžari, Litvanci, Južnoafričani.

V nagovoru med mašo je p. Zdravko šestnajst romarjev, ob razmisleku o poslanstvu in nadaljnjem delu naše molitvene skupine, spomnil na slovensko zgodovino in kulturo ter poudaril potrebo po molitvi za mir in ter prizadevanjih za edinost kristjanov in zbliževanje ver v enega Boga.

Spotoma smo obiskali Divje jezero pri Idriji, kjer izvira najkrajša reka v Slovenij, le 55m dolga Jezerščica. Izliva se v Idrijco, če je Idrijca višja, pa voda teče v obratni smeri. Jezero je brez dna, saj se nadaljuje v podzemne rove, ki so jih raziskovali potapljači, kar je bilo za nekatere žal usodno. Zapeljali smo se še do Brusovih klavž na Belci, ki so del Unescove svetovne dediščine. Zgrajene so v letih  1767-1769 in so delovale do leta 1926; zadržale so do 100 000 m3 vode, ki je v dolino odnesla do 3000 m3 lesa.

S Hudičevega mostu smo pogledali v Tolminska korita, katerih voda ima sicer 8 stopinj, a jo ogreva topli vrelec, ki jih ima od 18 do 20. Tisti, ki smo imeli svetilke, smo lahko šli v ogromen podzemni italijanski bunker pod Javorco. Posebno doživetje romanja pa je bila molitev križevega pota, ki se začne v Volčah pri spomeniku padlim, in konča pri cerkvi na Mengorah, ki je znana tudi po tem, da so se tu zbirali in dogovarjali tolminski puntarji. Križev pot je pred nekaj leti z mozaiki opremil Prešernov nagrajenec domačin p. Marko Ivan Rupnik,  rojen v Črnem Vrhu nad Idrijo.

Fotografirala sta Marijan Božeglav in Franci Deržanič.

Zapisal Drago Čepar v Ljubljani 25. junija 2014